Informovanost žen o možnostech prevence a léčby vulvovaginitid - Trnovcová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce na téma "Informovanost žen o možnostech prevence a léčby vulvovaginitid'' má výzkumný charakter. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část je rozčleněna do třinácti hlavních kapitol. V úvodu je popsán současný stav vědomostí, na který navazuje stručný přehled anatomie zevních a vnitřních rodidel. Hlavní pozornost je věnována patofyziologii vulvovaginitid, jejich základnímu rozdělení a klasifikaci. Stranou nezůstává ani problematika virových vulvovaginitid a zánětu Bartholinské žlázy. V samostatné kapitole jsou uvedeny diagnostické možnosti a metody vulvovaginitid, přičemž jsou uvedena i jejich diagnostická kritéria. Další kapitola je věnována terapii uvedených vulvovaginitid a je doplněna popisem dostupných podpůrných preparátů používaných ke stabilizaci poševního prostředí. Důležitou součástí práce je kapitola věnovaná možnostem prevence a úloze porodní asistentky v ošetřovatelské péči o ženu s těmito gynekologickými záněty. Závěr teoretické části práce je věnován popisu ošetřovatelského procesu u žen se zánětlivými onemocněními vulvy a pochvy. Cílem praktické části práce bylo zjistit informovanost žen v reprodukčním věku o možnostech prevence a léčby vulvovaginitid. Byly stanoveny dvě hypotézy. Hypotéza 1 předpokládala, že ženy nejsou informovány o možnostech prevence vulvovaginitid. Hypotéza 2 předpokládala, že ženy jsou informovány o možnostech léčby vulvovaginitid. K ověření nebo vyvrácení hypotéz byla použita metoda dotazníku, který měl 29 otázek. Celkem bylo rozdáno 170 dotazníků, ze kterých se vrátilo 156 vyplněných dotazníků. Návratnost byla 92%. Výzkumným šetřením byla hypotéza 1 vyvrácena. Hypotéza 2 byla výzkumem potvrzena. Výsledky, které bakalářská práce přinesla, mohou být publikovány na odborných seminářích určených pro porodní asistentky a gynekology v nemocničních i ambulantních zařízeních. Mohou také přispět ke zkvalitnění informovanosti žen.
Women´s awareness on prevention and treatment possibilities for vulvovaginal infections
Keywords: vulvovaginitis; informovanost; prevence; léčba; vulvovaginal infection; awareness; prevention; therapy