Evakuace velké nemocnice - Žáček, Radovan (Jihočeská univerzita, 2008)
Podle zákona 328/2001 Sb. se evakuace musí mimo jiné naplánovat pro řešení mimo-řádných událostí, které vyžadují vyhlášení třetího nebo zvláštního stupně poplachu. K jejímu úspěšnému provedení musí být vypracován evakuační plán jako součást plánů krizové připra-venosti a předložená práce by se mohla stát předlohou pro zpracování evakuačních plánů pro případ ohrožení ve Fakultní nemocnici v Motole. FN v Motole je jednou z největších nemocnic ve střední Evropě. Disponuje téměř 2500 lůžky, z toho 350 lůžek je s intenzivní péčí. Tvoří ji rozsáhlý areál, jehož srdcem jsou dva propojené monobloky, jeden pro dětské pacienty a druhý pro dospělé. Další budovy po-skytují nemocnici technicko hospodářské zázemí nebo jsou v nich některá speciální oddělení. Zkoumaný soubor tvoří všechny ohrožené osoby, přítomné v areálu v okamžiku vy-hlášení evakuace. To znamená hospitalizovaní pacienti, ambulantní pacienti, zaměstnanci, studenti a pedagogové 2. Lékařské fakulty UK a civilní osoby. Cílem práce bylo vytvořit modelové návrhy pro evakuační plány pro vybraná oddělení i větší části, včetně celého komplexu nemocnice. Rovněž potvrzení či vyvrácení hypotézy, že evakuaci velké nemocnice (částečnou i úplnou) lze provést do 12 hodin. Metodikou bylo podrobné shromáždění dat o každém oddělení a lůžkové stanici (umístění, počet lůžek, množství personálu v různých denních dobách a další). Dále podrobná prohlídka celého areálu s důrazem na nalezení možných evakuačních cest uvnitř budov i mi-mo ně, průchodnost chodeb, schodišť, kapacitu výtahů a další důležité informace z hlediska evakuace. Výsledkem je vytvoření deseti modelových návrhů evakuace pro různé části i celky nemocnice: 1. Evakuace jednoho oddělení dětského monobloku, 2. Evakuace jednoho křídla dětského monobloku, 3. Úplná evakuace dětského monobloku, 4. Evakuace jednoho oddělení dospělého monobloku, 5. Evakuace jednoho podlaží v jednom komunikačním uzlu dospělého monobloku, 6. Evakuace celého jednoho komunikačního uzlu dospělého monobloku, 7. Úplná evakuace dospělého monobloku, 8. Evakuace ostatních provozů v nemocnici, 9. Evakuace jiného pavilonu, 10. Úplná evakuace celé nemocnice. Závěrem vyplynulo z výsledků, že nelze mít jeden univerzální evakuační plán, který by postihoval všechny možnosti, ale spíše několik plánů pro konkrétnější typ ohrožení a veli-kost ohrožené části. Hypotéze se potvrdila pro případy 1.2.3.4.5.6.8. a 9. a nepotvrdila se pro případy 7. a 10. Evakuaci celého dospělého monobloku a evakuaci celé nemocnice tedy nelze provést do 12 hodin od vyhlášení.
Evacuation of a Large Hospital
Keywords: fakultní nemocnice; ohrožení; ohrožená osoba; evakuace; evakuační plán; evakuační trasa; Teaching Hospital; Exposure; Person in Danger; Evacuation; Evacuation Plan; Evacuation Route