Všeobecná a speciální cvičení v základním lyžování\\ - Foltýn, Petr (Jihočeská univerzita, 2006)
Tato práce je vypracována na základě sumarizace dostupných cvičení na získávání či zdokonalování lyžařských dovedností. Není zaměřena čistě na jednu techniku, ale bere lyžování jako celek. Proto se zde objevují cvičení pro všechny techniky sjíždění a zatáčení na lyžích. Jsou zde uvedeny cvičení z etapy základního lyžování, tudíž je zaměřena především pro lyžaře začátečníky. Dále jsou zde cviky pro všestranný rozvoj a specializované cviky pro zdokonalování jednotlivých technik. V lyžařské literatuře není dostatečná možnost výběru cviků v etapě základního lyžování, jak pro jednotlivé techniky tak pro všestranný rozvoj cvičence. Tato práce je souhrn cviků objevujících se jak v literatuře tak dostupných na CD.\\
Universal and special exercise in basic skiing\\
Keywords: Cvičení; základní lyžování; fáze; oblouk; lyže; technika.\\; Exercises; basic skiing; stadium; curve; ski; technique.\\