Náboženská konverze a následná frustrace víry v pohledu Písma svatého,teologie a psychologie. - Jaczenková, Jolana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá fenoménem konverze dospělých ke křesťanství. Definuje pojem obrácení a zabývá se jím v pohledu několika disciplín. První část je věnována obrácení v Písmu svatém a na několika příkladech Starého i Nového zákona objevuje zákonitosti opravdové a trvalé konverze. Druhá část navazuje na Písmo svaté několika příklady obrácení v dějinách církve.Třetí část je věnována konverzi z pohledu současné (především)morální teologie a čtvrtá z pohledu psychologie. Charakterizuje obrácení jako náročný proces celoživotní proměny ve smyslu pokání, akt vůle a osobního rozhodnutí neodlučitelně spjatý s Boží milostí.Poukazuje na těžkosti a konflikty, kterými může být konvertita v tomto procesu zasažen, odhaluje jejich příčiny a zdůrazňuje, že jejich existence je k vytvoření zralé víry nezbytná. Podstatnou součástí práce je dvanáct kasuistik-příběhů konkrétních konvertitů, které prakticky dokreslují nastíněnou problematiku.
Religious conversion and subsequent frustration of faith in view of Holy Scripture, theology and psychology.
Keywords: Obrácení/konverze; konvertita; Písmo svaté; pokání; víra; milost; proměna; krize; konflikt; frustrace; kasuistika.; Conversion/conversion; convert; Sacred Scripture; repentance; faith; grace; transformation; crisis; conflict; frustration; casuistics.