Návrh plánu péče o maloplošné zvláště chráněné území - Milá, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce pojednává o problematice managementu v maloplošných zvláště chráněných územích, kterou řeší právě návrh plánu péče. Určit směr hospodaření v chráněných územích je důležité nejen pro zachování těchto území pro budoucí generace, ale také pro zachování ekologické stability naší přírody a krajiny v co nejpůvodnější podobě. Cílem této práce je navrhnutí plánu péče o přírodní rezervaci Velká a Malá olšina na základě terénního průzkumu a analýzy všech dostupných informací. Pro tuto činnost byla použita metodika Hodnocení stavu a péče o zvláště chráněná území, sepsána roku 2005 Svátkem a Bučkem a dále vyhláška Ministerstva životního prostředí č. 64/2011 Sb. Díky této práci bylo možné zjistit aktuální problémy ve vybraném území, nedostatky v jeho péči a stanovit nejvhodnější způsob hospodaření pro jejich odstranění. Navrhovaný plán péče je možné využít jako podklad pro hospodaření v lokalitě, aby tak zůstal ochráněn a neponičen jeden ze vzácných biotopů v České republice.
The proposal of the plan of care for the small-scaled especially protected area
Keywords: Životní prostředí; plán péče; přírodní rezervace; Environment; The plan of care; Nature Reserve