Geografické aspekty transformace českého sklářství - Král, Adam (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce sleduje historický vývoj českého sklářství s důrazem na transformační období a počátek třetího tisíciletí. Před samotným popisem problematiky je analyzován stav současného světového sklářství z hlediska významných výrobců (EU,USA, Japonsko a Čína). Úvodní část obsahuje popis skla jako materiálu, výrobní proces a sklářské suroviny. Hlavní část práce představuje historický exkurz do českého sklářství a zhodnocení jeho vývoje od roku 1989 do roku 2013 s vystižením hlavních územních a strukturních změn ve sledovaném období. Součástí práce je nástin možného budoucího vývoje sklářství v ČR se zachycením aktuálních trendů a problémů, kterým současné české sklářství čelí.
The geographical aspects of transition of the Czech glass industry
Keywords: sklářský průmysl; odvětvová analýza; transformace průmyslu; ekonomické ukazatele; glass industry; sectoral analysis; industrial transition; economic indicators