Analýza a reflexe etického kodexu sociálních pracovníků - Podzimková, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá odbornou etickou reflexí a analýzou etického kodexu sociálních pracovníků se zapojením do širších souvislostí profese sociální práce a lidskoprávních principů. V úvodu se zabývá postihnutím základních pojmů v oblasti etiky a sociální práce s ohledem na specifika profese sociální práce a požadavků na profesionálního sociálního pracovníka. Na základě odborné etické reflexe teoretických východisek se práce dále analyzuje dokument Etický kodex Společnosti sociálních pracovníků České republiky v porovnání s Mezinárodním etickým kodexem sociální práce a Kodexem charity Česká republika s důrazem na interpretaci principů lidských práv a sociální spravedlnosti. V závěru se práce v návaznosti na analýzu snaží shrnout také kritiky a důležitost aktualizace etického kodexu včetně naznačení dalších možných cest ke zkoumání této problematiky.
Analysis and reflection of the Code of Ethics of Social Workers
Keywords: etický kodex; sociální práce; etika; reflexe; analýza; profese; sociální pracovník; mezinárodní etický kodex sociální práce; Etický kodex Společnosti sociálních pracovníků; Lidská práva; sociální spravedlnost; Kodex Charity Česká republika; code of ethics; social work; ethics; reflection; analysis; profession; social worker; International Social Work Code of Ethics; Code of Ethics of Social Workers; Human Rights; Social Justice; Code of Caritas Czech Republic