Dudáci a dudácké muziky jižních až jihozápadních Čech v 2. pol. 20. století - Ředina, Patrik (Jihočeská univerzita, 2016)
V práci shrnu interprety dudácké muziky v národopisných regionech napříč jižními Čechami, a to se zaměřením na 2. polovinu 20. století s přesahem do současnosti. Bude popsána hudební činnost dudáků jednotlivců i působení celých dudáckých muzik na Prácheňsku, Pošumaví, Doudebsku, Blatech a Kozácku. Práce by měla zájemcům o lidovou kulturu sloužit nejen jako chronologicky uspořádaný katalog lidových muzikantů, nýbrž by měla vyzdvihnout jejich zásluhy na udržení tradice jihočeského dudáctví, a to jak v jeho autentické podobě, tak i v podobě přirozeného vývoje.
Bagpiper and bagpipe bands in the South and South-West of Bohemia in the 2nd half of the 20th century
Keywords: dudy; folklór; folklorismus; bagpipes; folklore; folklorism