Kavalírská cesta Leopolda Karla Viktorína z Windischgchgrätzu v letech 1737 - 1738 - Bundová, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná práce pojednává o kavalírské cestě Leopolda Karla Viktorína z Windischgrätzu, na kterou pohlíží optikou dějin každodennosti. Šlechticova cesta za poznáním zahrnovala období od 5. srpna 1737 do 20. října 1738. V první části práce bude představena osobnost Leopolda Karla Viktorína z Windischgrätzu v kontextu k dějinám rodu Windischgrätzů v 17. a 18. století. Další část práce přiblíží každodennost tohoto šlechtice na cestách a jednotlivé aspekty cestování. Nejprve se bude věnovat finančnímu zajištění cesty a následně způsobům přepravy. Zodpovězeny budou také otázky, kde se šlechtic stravoval, ubytoval a která místa během cesty navštívil. Práce se rovněž zmíní o nepříjemnostech a nebezpečích, jež na šlechtice čekaly v cizích zemích. Konečně se pak ještě zaměří na jeho vnímání okolní krajiny.
The Grand Tour of Leopold Karl Viktorin Windischgrätz (1737-1738)