Vliv zaměstnání na osobnost jedince, na rodinu a jiné interakční vztahy - Kůsová, Petra (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce jako celek pojednává o tématu vlivu zaměstnání na osobnost jedince, na rodinu a jiné interakční vztahy. V teoretické části se zabývám pohledem na osobnost z hlediska psychologického a sociologického. Sociologický pohled je specifikován na genderové aspekty, jednotlivé role a na problematiku nezávislosti obou pohlaví s přihlédnutím k prolínání těchto prvků. Dále se věnuji problému slučitelnosti profesní a rodinné role a disharmonickým jevům, které s tímto problémem souvisí. Závěrečná kapitola teoretické části je určena návodu, jak eliminovat, harmonizovat či zvládat disharmonické jevy a situace, které se vyskytují u jednotlivých rolí, a které provází snahu o sladění profesní a rodinné role. Praktická část analyzuje jednotlivé profese, konkrétně státní správu, administrativní, zdravotnickou, pedagogickou a dělnickou profesi. Zároveň zjišťuje míru vlivu profese či zaměstnání na osobnost jedince, rodinu a jiné interakční vztahy a opatření, kterými zaměstnavatel podporuje zvládat slučování profesní a rodinné role.
The Employment Influence on the Individal Personality, Family and the Other Interaction Relations
Keywords: osobnost; socializace; rodinná role; profesní role; gender; slučitelnost; sladění rolí; stresové situace; rizikové profese; psychohygiena; prevence.; personality; socialization; family roles; occupational roles; gender; compatibility; alignment of roles; stress; risk profession; mental hygiene; prevention.