Po stopách minulosti - Kastellologie - Sedláková, Marie (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce si klade za cíl představit feudální sídla středověku ve výtvarném projevu romantismu. Teoretická část je především zaměřena na feudální sídlo středověku. V první třetině se zabývá představením objektu hradu a v druhé třetině výtvarným zpracováním tématu hradu v období romantismu. V poslední části pojednává o historii těch objektů, které byly v praktické části zobrazeny. Její praktická část je tvořena souborem devíti grafických listů formátu A3 a A4, které jsou zpracovány technikou hlubotisku, přesněji technikou linorytu. Praktická část také obsahuje pojednání o daném tématu v pedagogické praxi. Závěr bakalářské práce tvoří přílohy praktické části, ukázky předloh i výsledných prací
In the footsteps of history - Castelology
Keywords: romantismus; hrady; August Sedláček; kastellologie; grafika; linoryt; Rabí; Kašperk; Velhartice; Švihov; Rožmberk; Choustník; Pernštejn; Dívčí kámen; Antonín Mánes; Karel Liebscher; Hugo Ullik; Tomáš Durdík; Dobroslava Menclová.; romanticism; castles; August Sedláček; casteology; graphics; linocut; Rabí; Kašperk; Velhartice; Švihov; Rožmberk; Choustník; Pernštejn; Dívčí kámen; Antonín Mánes; Karel Liebscher; Hugo Ullik; Tomáš Durdík; Dobroslava Menclová