Jak ptáci kategorizují reálné a abstraktní objekty? - Nácar, David (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce shrnuje experimenty zabývající se kategorizací reálných a abstraktních objektů u ptáků, především holubů, s využitím operantního podmiňování. Snaží se nalézt příčiny rozdílů mezi závěry těchto experimentů.
How do birds categorize real and abstract objects?
Keywords: kategorizace; operantní podmiňování; Skinnerův box; holubi; tvorba konceptu; souvislost mezi fotografií a realitou; categorization; operant conditioning; Skinner box; pigeons; concept formation; correspondence between photography and reality