Využití prvků vývojové kineziologie v rámci prevence vertebrogenních poruch - Kamírová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá využitím prvků vývojové kineziologie v rámci prevence vertebrogenních poruch. V teoretické části je popsána anatomie zad, dále nejčastější vertebrogenní poruchy, kterým lze terapií zabránit. Další kapitoly jsou věnovány hlubokému stabilizačnímu systému páteře, vývojové kineziologii, kde jsou podrobněji popsána jednotlivá stadia vývoje. Z těch vycházejí cviky následně využité v cvičební jednotce. Poslední kapitola teoretické části popisuje jednotlivé metody založené na neurofyziologickém podkladu, se kterými se můžeme nejčastěji setkat při terapii vertebrogenních poruch. Mezi ně patří DNS koncept, Vojtův princip, terapie dle Roswithy Brunkow a ACT metoda. Praktická část obsahuje cvičební jednotku vytvořenou na základě pozic vývojové kineziologie a využívající poznatků z teoretické části. Pro zhodnocení efektivity této cvičební jednotky jsou součástí práce čtyři kazuistiky. Výzkumný soubor tvořili tři ženy a jeden muž ve věku od 20 do 27 let, všichni aktivní sportovci. Po dobu čtyř měsíců cvičili cvičební jednotku dvakrát týdně doma a jednou za měsíc docházeli na individuální terapii kvůli kontrole správného provádění cvičení. Pro výzkum jsem využila následných metod: kineziologický rozbor s důrazem na anamnézu, aspekční vyšetření a funkční testy, mezi které jsem zařadila dynamické vyšetření páteře a testy na hluboký stabilizační systém dle Koláře. Testování při vstupním a výstupním vyšetření bylo totožné. Pro zhodnocení efektu cvičební jednotky jsem využila polostrukturovaný rozhovor se zaměřením na subjektivní pocity z terapie a pro detekci nejefektivnějšího cviku dle probandů. Z výsledků terapií je zjevný pozitivní efekt cvičební jednotky založené na pozicích vývojové kineziologie na funkci pohybového systému, kdy probandi udávají subjektivní zlepšení postury a u všech došlo k výrazným pozitivním změnám zejména v testování hlubokého stabilizačního systému. Jako nejefektivnější cvik byl vyhodnocen cvik č. 1 - pozice 3. měsíce vleže na zádech se souhyby končetin.
Use of developmental kinesiology elemnts in the prevention of vertebral injuries
Keywords: Vývojová kineziologie; Vertebrogenní poruchy; Bolest zad; Pohyb; HSSP; Developmental kinesiology; Vertebral disorders; Back pain; Movement; Core system