Mléčná užitkovost plemene lacaune ve vybraném chovu - Chodcová, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce byla zaměřena na vliv věku bahnic plemene lacaune na mléčnou užitkovost, vliv pořadí laktace a vliv fáze laktace na mléčnou užitkovost z hlediska množství nadojeného mléka a obsahu jednotlivých složek mléka. Dále byl vyhodnocen vliv linie beranů na dojivost. Pro zpracování dat bylo využito údajů z chovu na Statku Horní Dvorce s.r.o. a údajů z evidence Svazu chovatelů ovcí a koz z.s. Byly porovnávány údaje z kontroly užitkovosti za roky 2014, 2015, 2016 a 2017, kdy ve stádě byla prováděna kontrola užitkovosti metodou AT. Vliv linie beranů na dojivost nebyl zcela prokázán. U porovnávaných čtyř linií byl statisticky průkazný rozdíl pouze mezi linií LINUX a LUPIN a to pouze v jednom roce kontroly užitkovosti ze tří porovnávaných let. Z pohledu vlivu věku se celkový nádoj, obsah tuku a bílkovin u plemene lacaune s přibývajícím věkem zvyšoval, naopak u obsahu laktózy byl prokázán snižující se trend. Průkazný byl i vliv pořadí laktace u sledovaných parametrů mléka. Se zvyšujícím se pořadím laktace se mírně zvyšoval obsah bílkovin, obsah tuku a laktózy naopak klesal. Bahnice na druhé laktaci vykazovaly nejlepších výsledků v dojivosti, od třetí laktace byl zaznamenán v dojivosti pokles. Prokazatelný byl i vliv fáze laktace na dojivost a obsah mléčných složek. S prodlužující se laktací se snižoval celkový nádoj a obsah laktózy. Obsah tuku a bílkovin prokazatelně narůstal se zvyšující se fází laktace.
Milk performance of the lacaune breed in the selected farm
Keywords: bahnice; kontrola užitkovosti; lacaune; mléčná užitkovost; mléko; ovce; ewe; milk performance monitoring; lacaune; milk yield; milk; sheep