Metody měření ve vesmíru - Kučera, Jan (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá metodami měření vzdáleností ve vesmíru. První část pojednává o vývoji představ o uspořádání a rozměrech vesmíru od starověku po 20. století. Mimo jiné je detailně popsán Aristarchův heliocentrický model sluneční soustavy, včetně jeho kvantitativních odhadů vzdáleností a rozměrů Měsíce a Slunce. Podrobně jsou popsány i geometrické modely Hipparcha a Ptolemaia. Též značná pozornost je věnována vzniku heliocentrické teorie Mikuláše Koperníka. Současnými metodami měření vesmírných vzdáleností se zabývá druhá část. Postupuje se systematicky v pořadí od vzdáleností ve sluneční soustavě přes vzdálenosti hvězd až po největší vzdálenosti galaxií a kvasarů. V nutné míře jsou probírány i příslušné fyzikální principy, na nichž je měření vzdálenosti založeno. Součástí práce je rozsáhlá obrazová příloha s doprovodným textovým komentářem.
Methods of measuring in the Universe
Keywords: dějiny astronomie; geocentrická soustava; heliocentrická soustava; deferent; epicykl; astronomické jednotky vzdálenosti; paralaxa; žebřík vzdáleností v astronomii; history of astronomy; geocentric model; heliocentric model; deferent; epicycle; astronomical units of length; parallax; cosmic distance ladder