Analýza výsledku hospodaření a jeho vypořádání v obchodní korporaci - Husáková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce je zjištění výsledku hospodaření v Lesní společnosti Ledeč nad Sázavou, a.s., analýza nákladů a výnosů a návrh opatření na úsporu nákladů. Práce obsahuje část teoretickou a praktickou. Teoretická část práce vychází z odborné literatury a legislativních předpisů, které se týkají nákladů, výnosů, výsledku hospodaření, daně z příjmů a finanční analýzy. Praktická část analyzuje náklady, výnosy a výsledek hospodaření v podniku v letech 2014-2018. Pro zhodnocení výsledků je využita vertikální analýza nákladů a výnosů. Je zjištěn výsledek hospodaření před zdaněním, ukázána jeho transformace na základ daně a vyčíslena splatná a odložená daň. Následně je získán výsledek hospodaření po zdanění a vysvětlen postup vypořádání zisku či ztráty v podniku.
Analysis of the Economic Result and its Settlement in a Business Corporation
Keywords: Výsledek hospodaření; náklady; výnosy; daň z příjmu; Economic result; costs; revenues; income tax