Výběr a hodnocení dodavatele a jeho vliv na řízení zásob - Čavinská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce je určit optimální způsob výběru a hodnocení dodavatelů a stanovit jeho vliv na řízení vybraných druhů zásob v podniku. Pro tento výzkum je zvolena společnost Gienger spol. s r.o. se sídlem v Jihomoravských Napajedlech. Jedná se o velkoobchodní jednotku zabývající se zajištěním materiálu a zboží v oblasti technického zabezpečení budov. Teoretická část se zaměřuje na vysvětlení pojmů a seznámení s použitými metodami. Jedná se především o témata výběr a hodnocení dodavatele, zásoby a jejich účtování a řízení a v neposlední řadě také vícekriteriální rozhodování použité k optimalizaci výběru dodavatele. Praktická část zkoumá způsob výběru a hodnocení dodavatele ve společnosti Gienger, které se snaží na základě navržených úprav optimalizovat. Dále řeší dopad výběru dodavatele na řízení zásob v podniku. Na základě zjištěných informací a navržených úprav jsou výsledky vyhodnoceny.
Supplier selection and evaluation process and its impact on inventory control
Keywords: výběr a hodnocení dodavatele; řízení zásob; vícekriteriální analýza; dodavatelsko-odběratelské vztahy; Supplier selection and evaluation; Stock management; Multiple-criteria analysis; Supplier-customer relationships