Probační a mediační služba ČR - výkon trestu Obecně prospěšných prací - Adamcová, Renata (Jihočeská univerzita, 2008)
Tématem bakalářské práce je jeden z nejužívanějších alternativních trestů v ČR, trest obecně prospěšných prací. Cílem práce bylo zhodnocení vývoje ukládání tohoto trestu od jeho zavedení do právního řádu ČR se zaměřením na strukturu pachatelů, kterým je tento trest ukládán a na efektivitu výkonu tohoto trestu. Dále pak zjištění hodnocení připravovaných legislativních změn týkajících se tohoto trestu pracovníky Probační a mediační služby ČR. Teoretická část práce nastiňuje hlavní myšlenky obnovující justice, ze kterých vychází i ukládání alternativních trestů. Popisuje druhy alternativních trestů využívaných v ČR, zaměřuje se při tom na vymezení pojmu trestu obecně prospěšných prací a jeho současnou právní úpravu. Představuje Probační a mediační službu ČR, především pak její činnost v rámci realizace výkonu trestu obecně prospěšných prací. V závěru teoretická část předkládá chystané legislativní změny dotýkající se trestu obecně prospěšných prací. Praktická část je rozdělena do dvou částí. V první byl za pomoci analýzy sekundárních dat hodnocen vývoj ukládání a výkonu trestu obecně prospěšných prací, v druhé části pak bylo na základě strukturovaných rozhovorů s pracovníky Probační a mediační služby ČR zjišťováno jejich hodnocení připravovaných legislativních změn v oblasti trestu obecně prospěšných prací. Práce poslouží jako obecný přehled této problematiky.
Mediation and Probation service in the Czech Republic - The Enforcement of Community service
Keywords: alternativní tresty; obecně prospěšné práce; Probační a mediační služba ČR; restorativní justice; trestní zákon; alternative punishments; communiti service; probation and mediation service in the Czech Republic; restorative justice; penal law