Informovanost pedagogů mateřské školy o rodině. - Matyášová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem bakalářské práce je zjistit, do jaké míry jsou pedagogové v mateřských školách informováni o rodině dítěte, co je pro pedagogy v dnešní době nejdůležitější, aby o rodině dítěte věděli. Dále se věnuje vzájemné komunikaci, prostředkům, které pedagogové používají pro zjištění těchto informací. Současně je nastolena otázka míry informovanosti v souvislosti se zasahováním do soukromí rodiny. Bakalářská práce se skládá z části teoretické a praktické. Teoretická část je zaměřena na oblast rodiny, její funkce, rozlišení rodiny úplné a neúplné. Dále se zabývá osobností pedagoga, jeho kvalitami, rysy osobnosti a temperamentem. Je zde také zpracováno téma komunikace, její funkce a využití. V závěru teoretické části pak oblast vzájemné spolupráce. Praktická část přináší výsledky kvalitativního šetření, kdy byla zjišťována informovanost pedagogů mateřské školy o rodině. Výzkum probíhal formou rozhovoru s deseti učitelkami mateřských škol. Výsledky mimo jiné ilustrují vztah pedagogů a rodiny, preferenci informací o zdravotním stavu dítěte. Přínosem bakalářské práce jsou právě prezentované výsledky vztahující se k informovanosti o rodině dítěte navštěvující mateřskou školu, a to z pohledu pedagogů. Tato otázka byla nastolena z důvodu demografických změn, mezi něž patří vysoká rozvodovost, nárůst nesezdaných párů vychovávajících děti i rozšíření jiných forem soužití. Rodina má bezesporu velký vliv na dítě a učitelé by měli být do jisté míry o této oblasti informováni. Bakalářská práce ilustruje pohled na tuto problematiku jedné ze zúčastněných stran.
Nursery school teachers information about family.
Keywords: Klíčová slova: informovanost ? mateřská škola ? rodina ? komunikace; Keywords: awareness ? kindergarten ? family - communication