Problematika levorukých a leváků při fyzioterapii - Vítovcová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Téma mé bakalářské práce zní "Problematika levorukých a leváků při fyzioterapii". V teoretické části práce se zabývám lateralitou, dominancí hemisfér a cévní mozkovou příhodou jako takovou. Dále na CMP nahlížím z pohledu fyzioterapie, kdy mě zajímají vývojová stádia iktu, rehabilitační léčba, postup při vyšetřování pacienta a fyzioterapeutické metody, které se dají v terapii využít. V teoretické části se ještě zabývám ergoterapií a kompenzačními pomůckami. Praktická část bakalářské práce je zpracovaná kvalitativní metodou. Pro vypracování vstupního a výstupního vyšetření jsem využila anamnestické údaje, rozhovor s pacientem, zdravotnickou dokumentaci a kineziologické vyšetření. Výzkum probíhal v Domově pro seniory Máj v Českých Budějovicích. Výzkumný vzorek tvořily dvě pacientky v subakutním stádiu CMP. Jedna pacientka byla levák a měla postiženou pravou dominantní hemisféru s levostrannou hemiparézou. Druhá pacientka byla pravák a měla postiženou levou dominantní hemisféru s pravostrannou hemiparézou. Fyzioterapie probíhala po dobu dvou měsíců (leden, únor 2016) 1× týdně. Ve dnech mé nepřítomnosti s pacientkami cvičily fyzioterapeutky zaměstnané v Domově pro seniory Máj České Budějovice. Účinnost terapie jsem posoudila na základě výsledků ze vstupního a výstupního vyšetření. Tato práce má za úkol zmapovat, zda je možné vytvořit stejné podmínky pro začleňování do běžného denního života pacienty po CMP. Jedná se o pacienta leváka s levostrannou hemiparézou, kdy je postižena pravá dominantní hemisféra a o pacienta praváka s pravostrannou hemiparézou, který má postiženou levou dominantní hemisféru. Dále hodnotím, který z pacientů se bude hojit rychleji a kvalitněji. Porovnání terapie pacientů má za cíl zjistit, zda jsou všechny léčebné techniky, ergoterapeutické pomůcky a fyzioterapeutické postupy uzpůsobeny situaci, kdy je postižena pravá nebo levá polovina těla. Výsledky výzkumné části bakalářské práce se shodují s tvrzením Josefa-Hermanna Zocheho (2006), který ve své knize uvádí, že se leváci po cévní mozkové příhodě zotavují rychleji a kvalitněji než praváci. Myslím si však, že toto tvrzení nelze považovat za zcela pravdivé a objektivní, protože se vyskytuje mnoho faktorů, které mohou zotavování pacientů po CMP výrazně ovlivnit. Z mých výsledků též vyplývá, že u obou pacientek došlo ke zlepšení zdravotního stavu. Také se mi potvrdilo tvrzení, že je velmi důležitá včasná léčba a rehabilitace, spolupráce veškerého ošetřujícího personálu, věk, motivace a spolupráce pacienta, podpora ze strany rodiny a přátel. Během terapie jsem nepostřehla žádnou rozdílnost v použitých léčebných technikách, ergoterapeutických pomůckách či fyzioterapeutických postupech ve spojitosti s lateralitou. Domnívám se, že není výrazný rozdíl v nabídce kompenzačních pomůcek pro pravoruké a levoruké pacienty. Pouze kompenzační pomůcky pro leváky jsou dražší a méně dostupné.
Problems of left-handed in physiotherapy
Keywords: leváci; dominantní hemisféra; cévní mozková příhoda; ergoterapie; left-handed; dominant hemisphere; stroke; Occupational Therapy