Vybrané geodetické činnosti při monitoringu a realizaci dálničních mostů - Urban, Josef (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá monitoringem mostního objektu SO211 na dálnici D3 0310/II Hodějovice - Třebonín. Pozorovaná mostní konstrukce se měřila přesnou nivelací v etapách v rámci jednoho roku zhruba každé dva měsíce, přičemž se zjišťovalo, zda nedošlo k mezním odchylkám, tudíž ke změně polohy. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V části teoretické jsou popsány základní informace o geodetických přístrojích a dále jsou vysvětleny metody měření. Praktická část obsahuje popis sledovaného objektu včetně toho, jak byla vytvořena jeho lokální měřičská síť. Hlavní částí je pak zpracování naměřených hodnot, které se vzájemně porovnají v programu Microsoft Excel, kde jsou vytvořeny grafy pro jednotlivé dříky. V závěru pak dojde k vyhodnocení všech měřených bodů a k jejich porovnání s ostatními a s normami pro mezní odchylky.
Selected geodetic activities in monitoring and implementation of highway bridges
Keywords: mostní objekt; nivelace; nivelační přístroj; lokální měřičská síť; deformace; mezní odchylky; monitoring; inženýrská geodézie; bridge object; levelling; levelling device; local measuring network; deformation; limit deviations; monitoring; engineering geodesy