Útěky svěřenců z výchovného ústavu - Petr, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem mé práce bylo nalézt možné příčiny, které vedou svěřenců z Výchovného ústavu v Novém Jičíně k útěkům. Teoretická část nabízí ve stručném přehledu témata, která jsou důležitá pro pochopení otázky útěků a jejich souvislostí. Je zde popsáno jednak charakteristika období dospívání z vývojového hlediska, vymezení poruch chování s konkrétními projevy a klasifikací poruch chování. Dále práce odkazuje na platnou legislativu upravující péči dětí v etopedických zařízení, včetně vymezení předběžného opatření, ústavní výchovy a ochranné výchovy. V poslední části se práce zaměřuje na konkrétní výchovný ústav, kde specifikuje pracoviště a jeho zaměření. Praktická část se zabývá otázkou, co vede jedince z výchovného ústavu k útěkům a zda se roční období podílí na zvýšeném počtu útěků. Byl proveden kvantitativní výzkum, data byla sesbírána pomocí dotazníku a sekundární analýzy dat. V této části jsou také vyhodnoceny výsledky z výzkumného šetření.
Escapes trainees from educational institution
Keywords: Období dospívání; Poruchy chování; Útěky; Výchovný ústav; Adolescence; Disorders behavior; Escapes; Educational institution