Organizace zdravotní a hygienické péče v Českých Budějovicích od druhé poloviny 19. století do roku 1945 - Jílková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2011)
Úkolem diplomové práce je sledovat zdravotní péči a hygienickou prevenci v Českých Budějovicích v období od druhé poloviny 19. století do konce druhé světové války na základě rozboru dochovaného archivního materiálu se zdravotnickou tematikou. Součástí práce je soupis vybraných archivních dokumentů, schémata týkající se zdravotní správy na státní úrovni a obrazový materiál. Diplomová práce je rozdělena do dvou rozsáhlých celků, přičemž první se věnuje zdravotní organizaci na státní úrovni a shrnuje tak poznatky z literatury od tereziánsko-josefínských reforem až do komunistického převratu v roce 1948. Obsah těchto kapitol tvoří zákonodárství veřejného zdravotnictví, dějiny pražské lékařské fakulty a rozvoj sociální péče ve sledovaném období. Druhý celek se již orientuje na město České Budějovice a na zdravotní organizaci vedenou lokálními úřady. Jednotlivé podkapitoly se věnují veřejným složkám, které se podílely na organizaci městského lékařství a na neustálém zlepšování zdravotního stavu místních obyvatel. Zahrnuta je sem činnost městského výboru a při něm ustanovené zdravotní rady a zdravotní komise, povinnosti městem jmenovaných lékařů a dalšího zdravotního personálu, dále dějiny českobudějovické nemocnice a ostatních léčebných i sociálně-zdravotních ústavů. Na základě dochovaných pramenů je v práci též rekonstruována protiepidemická práce zmíněných orgánů a zvelebování města ve prospěch zdraví českobudějovických obyvatel. Poslední podkapitola se věnuje pohřební správě s důrazem na nově se rozvíjející tzv. pohřeb žehem, jež se na počátku 20. století velmi obtížně prosazoval. V přílohové části jsou pro lepší znázornění uvedena tři schémata vývoje státního zdravotnictví tak, jak se během času proměňovalo, dále tematický soupis zdokumentovaného archivního materiálu a pro názornost i vybrané dobové fotografie.
Organisation of the Health and Hygiene Care Systems in České Budějovice from the Second Half of the 19th Century to 1945
Keywords: zdravotnictví; dějiny zdravotnictví; zdravotní správa; health care; distory of health care; organisation of health care