Dětská práva a Charta práv hospitalizovaných dětí, její znalost a dodržování z pohledu doprovodu hospitalizovaného dítěte na lůžkové části Dětského oddělení v Klatovské nemocnice,a.s. - Mádlová, Čestmíra (Jihočeská univerzita, 2009)
Teoretická část práce se zabývá pojmy, které souvisí s názvem bakalářské práce: práva hospitalizovaného dítěte, jejich dodržování, informovanost dětí i dospělých, hospitalismus. Pro praktickou část byly vytvořeny dva dotazníky, z nichž první obsahoval 20 otázek pro malé pacienty, druhý 21 otázek pro jejich doprovod a 12 otázek pro řízený rozhovor s primářem dětského oddělení této nemocnice. Data byla sbírána v období od října do listopadu roku 2008. Výzkumný soubor tvořílo 85 rodičů, kteří doprovázeli své hospitalizované děti na lůžkové části dětského oddělení v Klatovské nemocnici, a.s; 15 děvčat a 15 chlapců na těchto odděleních hospitalizovaných bez doprovodu. Hypotéza č.1: Práva vycházející z Charty práv hospitalizovaných dětí jsou na lůžkové části dětského oddělení v  Klatovské nemocnici, a.s.dodržována se potvrdila. Hypotéza č.2: Zákonní zástupci hospitalizovaných dětí znají práva hospitalizovaného dítěte se nepotvrdila. Cílem práce bylo zjistit stav dodržování práv hospitalizovaných dětí a informovanosti rodičů či případného doprovodu o jejich právech, která plynou z Charty práv hospitalizovaných dětí, v konkrétním zdravotnickém zařízení - na lůžkové části dětského oddělení v Klatovské nemocnici, a.s. Cíl práce byl tímto splněn.
Children´s rights and the Charter of rights of hospitalised children; their knowledge and observance from the perspective of a person accompanying a hospitalised child to the bed department of the paediatric ward in Klatovy hospital,a.s.
Keywords: Charta práv; Hospitalizace dětí; Nemocné dítě; Dětská nemocnice; Práva dětí; Hospitalsmus; Herní specialisté; The Charter of the Rights; Children in hospitals; Ill child; Children hospital; Children´s rights; Hospitalism; Play specialists