Aplikace etických teorií na vybraná dilemata sociálních pracovníků v domovech pro seniory - Balíková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce poukazuje na uplatnitelnost etických teorií při řešení dilemat sociálních pracovníků v domovech pro seniory. Práce je členěna na čtyři části. V první části je vymezena pobytová sociální služba v podobě domova pro seniory. Dále je zde poukázáno na povahu sociální práce v daném zařízení. Druhá část práce definuje jedenáct dilemat, se kterými se sociální pracovníci při své praxi setkávají. Jsou zde uvedeny i důvody toho, proč se pracovníci dilematům vyhýbají. Třetí část poukazuje na podstatu etických teorií v praxi sociální práce. Dále je zaměřena na popis tří vybraných teorií, kterými jsou deontologie, utilitarismus a etika péče. Poslední část se týká samotné aplikace výše uvedených teorií na dvě etická dilemata, jenž sociální pracovníci pojmenovávají následovně: kontaktovat nebo nekontaktovat rodinu klienta, řešit nebo neřešit klientovy problémy.
The Application of Ethical Theories to Selected Dilemmas of Social Workers in Homes for Seniors
Keywords: Sociální práce; senior; etické dilema; etické teorie; deontologie; utilitarismus; etika péče.; Social work; senior; ethical dilemma; ethical theory; deontology; utilitarianism; ethics of care.