Analýza vývoje vegetačního krytu a využití země v povodích toků Novohradských hor (povodí Malše po soutok s Tichou, Tiché, Pohorského potoka po soutok Černou) - Jirásek, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Předložená diplomová práce popisuje a analyzuje vývoj a současný stav krajiny (využívání území ''land use'' a krajinný kryt ''land cover'') v regionu ''Novohradské hory'' mezi lety 1955 až 2009, a to v katastrálních územích ležících v povodí řeky Malše a dále Tiché a Pohořského potoka. Na základě statistických údajů katastru nemovitostí a podrobného terénního mapování byly zanalyzovány jednotlivé druhy pozemků a rozmístění prvků krajinného krytu ve vztahu k jednotlivým katastrálním územím. Výsledky zkoumané problematiky jsou obsaženy v přílohách této práce (tabulky, grafy a obrázky) a jsou doplněny slovním popisem v textové části diplomové práce.
Analysis of land use and land cover development in the catchment areas of the water streams in the Novohradské Mountains (catchment areas of the Malše up to the confluence with the Tichá, of the Tichá and the Pohořský brook up to the confluence with the Černá)
Keywords: Novohradské hory; Malše; Tichá; Pohořský potok; krajina; využívání území; krajinný kryt; Novohradské Mountains; Malše river; Tichá river; Pohořský brook; landscape; land use; land & vegetation cover