Energy metabolism and enzymatic activity in the Ips typographus in relation to diapause. - Štefková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce popisuje vývoj a přežití nedospělých stádií lýkožrouta smrkového (Ips typographus) při nízkých teplotách v laboratorních i terénních podmínkách. Práce se dále zaměřuje na identifikaci a charakteristiku trávicích enzymů přítomných ve střevě dospělců lýkožrouta smrkového; jejich optimální aktivitu, lokalizaci ve střevě a fluktuaci v průběhu celého kalendářního roku.
Energy metabolism and enzymatic activity in the Ips typographus in relation to diapause.
Keywords: Ips typographus; enzymatická aktivita; přezimování; vývoj; diapauza.; Ips typographus; enzymatic activity; overwintering; development; diapause.