Jindřichohradecký špitál u sv. Jana Křtitele v raném novověku - Lovětínská, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem předložené bakalářské práce je představení vývoje charitativních institucí na jindřichohradeckém panství završeným založením špitálu u sv. Jana Křtitele. Pro nastínění a pochopení kontextu byl v první části práce přiblížen vývoj obdobných institucí v Českých zemích do období raného novověku. Také jsou zde zmíněny základní problémy a důležité jevy vedoucí k založení špitálu u sv. Jana Křtitele. Kapitola o špitálu u sv. Jana Křtitele vychází ze zakládacích a nadačních listin a dochované instrukce od jeho zakladatele Jáchyma z Hradce.
The hospital of St. John the Baptist in Jindřichův Hradec in the early Modern Ages
Keywords: raný novověk; charitativní instituce; Jindřichův Hradec; špitál; sv. Jan Křtitel; Jáchym z Hradce; early Modern Age; charitalbe institution; Jindřichův Hradec; a hospital; St. John the Baptist; Jáchym from Hradec