Sportovní aktivity v životě lidí se zdravotním postižením a role sociální práce při jejich realizaci - Hantová, Libuše (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této diplomové práce je popsat vliv sportovních aktivit na život lidí se zdravotním postižením: - zjistit, jaký význam má pravidelná realizace sportovních aktivit pro život lidí se zdravotním postižením, - analyzovat využívané metody a způsoby praktikování sportovních aktivit v České republice a v zahraničí - Anglie, - zkoumat a popsat roli sociální práce a činnost sociálního pracovníka v rámci podpory a realizace sportovních aktivit u lidí se zdravotním postižením. Výše uvedený cíl bude dosažen v rámci teoretické a praktické části diplomové práce, a to na základě využití literárních zdrojů a Evidence-based practice na dané téma. Dále pak za pomoci sesbíraných dat z realizovaného výzkumu. Diplomová práce by měla být přínosná v tom, že představí a vyhodnotí uvedené zdroje, a tak přinese ucelený pohled na danou problematiku a ukáže její význam a důležitost pro osoby se zdravotním postižením. Mezi získané poznatky jistě patří představená komplexnost fenoménu sportovních aktivit lidí se zdravotním postižením. Ukázán je široký význam těchto aktivit pro život lidí se zdravotním postižením, vhodné podmínky pro realizaci těchto aktivit a zároveň s tím i praxe v České republice a v zahraničí. V neposlední řadě pak role sociální práce a možnosti její realizace v rámci sportovních aktivit lidí se zdravotním postižením. Vše uvedené je pak podrobeno výzkumnému šetření, které přináší obsáhlé vyhodnocení výsledků, nejen interpretovanou formou, ale i skrze grafické zobrazení daných souvislostí prostřednictvím networkingu a paradigmatického modelu.
Sports activities in the lives of people with disabilities and the role of social work in their implementation
Keywords: Lidé se zdravotním postižením; sportovní aktivity; hendikep; přínos; význam; sociální práce; sociální pracovník.; People with disabilities; sport activities; handicap; benefit; importance; social work; social worker.