Násilná kriminalita se zaměřením na šikanu - Maryška, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem bakalářské práce je Násilná kriminalita se zaměřením na šikanu. Cílem bakalářské práce je charakterizovat právní, sociální a kriminogenní aspekty šikany, analyzovat četnost výskytu agresivního chování žáků a studentů vybraných škol na území ORP Soběslav. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy, jako je agrese, šikana, agresor, pachatel a oběť, přináší poznatky o historii a právní úpravě šikany. Dále popisuje faktory, které ovlivňují vznik agresivního chování. V rámci fenomenologie se práce zabývá současným stavem, strukturou a dynamikou trestných činů spojených se šikanou na základě dat získaných ze statistik Policie České republiky. Aplikační část staví na primárních datech získaných z anonymního dotazníkového šetření provedeného na vybraných základních a středních školách na území ORP Soběslav. V této části byly stanoveny tři hypotézy týkající se četností výskytu agrese v rámci různých věkových kategorií, formou agresivního chování a latence šikany. Bylo zjištěno, že od určitého věku se zvyšuje četnost výskytu agrese mezi žáky a studenty. Převažující formou agrese je dle předpokladu forma verbální. Latence agresivního chování je však nižší, než bylo předpokládáno. Výsledky vlastního šetření byly porovnány s výstupy policejních analýz, které nepřímo potvrzují zjištěné závěry. Přínosem bakalářské práce je vyhodnocení uvedené problematiky na daném území. Dále může sloužit jako pomocný studijní materiál při studiu v sociálně-právní oblasti. Práce může být také informačním zdrojem pro pracovníky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a další subjekty zabývající se sociálně patologickým chováním mládeže.
Violent Criminality with a Focus on Bullying
Keywords: Šikana; agresor; oběť; kriminalita; trestný čin; dotazník; respondent; Bullying; aggressor; victim; criminality; criminal act; questionnaire; respondent