Limity ekologického hospodaření na orné půdě v ČR - zkušenosti ekologických farmářů - Masner, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, co nejvíce limituje ekologické zemědělce v rámci jejich hospodaření na orné půdě. Ve kterých částech platné legislativy spatřují dotázaní největší omezení v rámci jejich činnosti a naopak, která omezení jim nečinní problémy. Limity jsem zjišťoval pomocí dotazníkového šetření, které bylo kromě jednoho subjektu zpracováno při osobní návštěvě přímo v místě podnikání vybraného zemědělce. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že limitem je pro dotázané farmáře malý okruh prostředků na regulaci plevelů, chorob a škůdců, nedostatečný trh s ekologickým rozmnožovacím materiálem, dodržení aplikované dávky dusíku ve statkových hnojivech, která je stanovena v maximální výši 170 kg N/ha za rok. Dále se farmáři vyjádřili, že se cítí být limitováni výší nákupních a výkupních cen produktů a administrativou dotací, na které nežádají pravidelně.
Limits of organic farming on arable land in the Czech Republic - experiences of organic farmers
Keywords: ekologické zemědělství; ekologický farmář; limit; ecological agriculture; ecological farmer; limitation