Dopady změn nového občanského zákoníku na občanské sdružení v účetní a daňové oblasti - Nováková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce zkoumá změnu občanského zákoníku z pohledu jejího dopadu na účetní a daňovou oblast občanských sdružení, jakožto jednu z nejčastějších právních forem nestátních neziskových organizací. Konkrétně se věnuje rozboru účetních a daňových změn, které nastaly po novelizaci, ve specifickém občanském sdružení působícím v jihočeském kraji. Nový občanský zákoník ruší pojem občanské sdružení a je otázkou, co se s touto nejpočetnější formou nestátních neziskových organizací dále děje. Nejdříve bylo nutné prozkoumat literární a zákonné podklady pro danou tématiku. Výchozí situací se stal již neplatný zákon upravující tuto právní formu. Dále byla tato výchozí situace porovnána s novelizovanou úpravou vztahující se právě k občanským sdružením. Posléze, touto cestou získaná informace, byly využity k analýze situací, které nastaly v konkrétní organizaci z pohledu právního, účetního tak i daňového. Případné změny jsou popsány a nadále je i zdůvodněno, proč došlo právě k těmto změnám.
Impacts of Changes of the New Civil Code on a Civil Association in Accounting and Tax Area
Keywords: Občanská sdružení; nová legislativa; transformace; účetní a daňové změny; Civil Association; amendment to the Act; transformation; accounting and tax changes