Analýza mezinárodního obchodu s plazy mezi ČR a Indonésií - Rášková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2020)
CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, známá také jako Washingtonská úmluva) je mnohostrannou smlouvou na ochranu ohrožených rostlin a živočichů. Jejím cílem je zajistit, aby mezinárodní obchod s exempláři volně žijících živočichů a rostlin neohrožoval přežití tohoto druhu ve volné přírodě. Tato bakalářská práce se zabývá analýzou mezinárodního obchodu s plazy v letech 1978-2015 mezi Českou republikou a Indonésií. Provedená analýza vychází především z údajů z databáze CITES Trade a slouží k identifikaci objemu a účelu obchodu s plazy. Indonésie převážně exportuje druhy z volné přírody do České republiky a hlavní účely dovozu jsou komerční. Nejvíce dováženou čeledí je Varanidae.
Analysis of international trade in reptiles between the Czech Republic and Indonesia
Keywords: plazi; Indonésie; Česká republika; CITES; reptiles; Indonesia; Czech Republic; CITES