Hygienická problematika související s nanočásticemi - Lhotská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Nanotechnologie je velmi rychle se rozvíjející obor a jeho popularita rapidně vzrůstá. V současné době jsou nanomateriály součástí celé řady výrobků běžné spotřeby. Přidávají do potravin, do kosmetiky, používají se v lékařství i v technických oborech. Nanomateriály jsou mediálně značně popularizovány a díky tomu se dostalo povědomí o nich i mezi laickou veřejnost. Informace z médií bývají mnohdy neodborně podány, jsou zkreslené, vytržené z kontextu a mají bulvární nebo reklamní charakter. Práce sumarizuje základní poznatky o nanomateriálech, jejich využití v praxi a jejich působení na zdraví člověka. Za tím účelem byly stanoveny dvě hypotézy: Použití nanomateriálů je mediálně popularizováno, ale laické veřejnosti není známé. Laické veřejnosti nejsou známy možné negativní dopady působení nanomateriálů na zdraví člověka.
Hygiene Problems Associated with Nanoparticles
Keywords: nanotechnologie; nanočástice; nanomateriály; zdraví; pracoviště; expozice; Nanotechnology; Nanoparticles; Nanomaterials; Health; Workplace; Exposure