Úloha primární a sekundární prevence a její vliv na snížení výskytu onemocnění zubního aparátu u dětí mladšího školního věku - Hanusová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se skládá z části teoretické, která se zabývá anatomií a fyziologií dutiny ústní a informuje o parodontálním onemocnění dutiny ústní u dětí, dále pak patogenezí zubního kazu u dětí a následnou prevencí a terapií zubního kazu. Součástí teoretické části je také primární a sekundární prevence, která má velký vliv na snížení výskytu onemocnění zubního aparátu. Do primární prevence jsou zařazeny metody a techniky čištění zubů u dětí, možnosti fluoridace a správná výživa. Do sekundární prevence jsou zahrnuty hygienické a gingivální indexy a CPITN index. Pozornost patřila také pomůckám, bez kterých se ústní hygiena neobejde. Praktická část byla zaměřena na informovanost dětí mladšího školního věku v oblasti primární prevence za pomocí dotazníkové metody. Byl sestaven edukační program a provedena instruktáž. Vyhodnocené dotazníky byly zpracovány do grafů a tabulek spolu se slovním komentářem, který vypovídá o povědomí týkající se primární prevence u dětí mladšího školního věku.
The role of primary and secondary prevention and its impact on reducing the occurence of teeth diseases of younger school age children
Keywords: zuby; zubní plak; zubní kaz; prevence; ústní hygiena; teeth; dental plaque; dental caries; prevention; oral hygiene