Specifika měření tlaku u dětí - Jantačová, Dana (Jihočeská univerzita, 2011)
V současné době přibývá dětí a mladistvých s vyšším a vysokým krevním tlakem. K tomuto onemocnění jistě přispívá životní styl dnešní doby. Nejvíce zatěžující je špatná životospráva a nadměrné používání soli. Proti tomu je omezený výdej, který například spočívá v nedostatku pohybu. Mnoho dětí a mladistvých nemá dostatek informací o rizicích vysokého krevního tlaku a jeho prevenci. U mladistvých je nutné vyhledávat rizikové skupiny hypertenze tj. dětí s ?high normal? krevního tlaku. Při zahájení jsme si zvolili čtyři cíle, tj. naučit se ovládat techniku měření tlaku u dětí ? metodikou digitálního a rtuťového tonometru, vyhledat 25 ? 30 dětí s ?high normal? krevního tlaku, edukovat sestry především v primární péči, ve správné technice měření TK u dětí a porovnat získané hodnoty krevního tlaku měřeného pomocí rtuťového a digitálního tonometru. Výzkum probíhal na základních a středních školách v Českých Budějovicích a v ordinaci praktického dětského lékaře. Soubor se skládal z dětí a mladistvých ve věku 13 ? 18 let. Pro splnění prvního cíle jsme změřili 613 dětí digitálním tonometrem, a pro splnění druhého cíle jsme změřili 50 dětí dvojím způsobem tedy rtuťovým a digitálním tonometrem. Výsledky našich šetření byly dány do podoby tabulek. Zjistili jsme že, nebylo nutné vyšetřit větší množství dětí, jak jsme předpokládali, abychom získali vzorek 30 dětí s ?high normal? krevního tlaku. Dále jsme zjistili, že není významný rozdíl mezi měřením rtuťovým a digitálním tonometrem. Z výsledků vyplývá, že je nutné ovládat správnou techniku měření krevního tlaku u dětí. Na základě těchto zjištění jsme vypracovali edukační materiál pro sestry.
Specifics of measuring pressure in children
Keywords: sestra; krevní tlak; měření; pediatrie; dítě; high normal; hypertenze; nurse; blood pressure; measurement; pediatrics; child; high normal; hypertension