Reprezentace "smrti" v díle Jakuba Demla - Kučerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce je zaměřena na podobu motivů smrti ve významných dílech autora 1. poloviny 20. století Jakuba Demla. Fenomén smrti je prezentován na vybraných literárních dílech, konkrétně se jedná o sbírky První světla, Hrad smrti, Tanec smrti a Zapomenuté světlo. Úvodní část je věnována proměnám motivů smrti v historii literatury a umění všeobecně. Následující kapitoly jsou zaměřeny na interpretaci jednotlivých Demlových sbírek a v závěrečné kapitole jsou tyto sbírky vzájemně porovnávány tak, aby byl ukázán postupný vývoj motivu smrti. V závěru jsou představeny nejvýraznější prvky práce, k nimž bylo dospěno v průběhu tvorby této práce.
The representation of death in the work of Jakub Deml
Keywords: Jakub Deml; smrt; reprezentace.; Jakub Deml; death; representation.