Aplikace intravenózních léčiv a její rizika z pohledu pochybení - Drsová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Léková pochybení jsou nežádoucí událostí, která mohou nebo vedou k poškození pacienta z důvodu chyby při preskripci, objednávání, skladování, přípravě nebo aplikaci léčivých přípravků. Monitorace a minimalizace rizik při poskytování ošetřovatelské péče je nedílnou součástí činností poskytovatelů zdravotních služeb. Cílem studie bylo vyhodnotit chyby sester při podávání léčiv pomocí nitrožilní injekce, kontinuální a nitrožilní infuze (prostřednictvím stříkačky a jehly, infuzního setu, pumpy a lineárního dávkovače). Metodika: Sběr dat byl proveden kvalitativní metodou pomocí zúčastněného pozorování. Výběr probandů byl záměrný. Výzkumný vzorek tvoří všeobecné a sestry se specializačním vzděláním z klinických pracovišť intenzivní péče (tj. oddělení ARO a JIP) a standardních oddělení interny a chirurgie ve vybraných nemocnicích Jihočeského kraje. Velikost výzkumného souboru byla dána teoretickou saturací dat.
Application of intravenous drugs and its susceptibility to errors
Keywords: intenzivní péče; intravenózní podání léčiv; medikační pochybení; prevence; sestra; intensiive care; intravenous medicament delivery; medical misconduct; prevenation; nurse