Poznámky k přípravě na chráněné bydlení klientů s mentální retardací v centru pobytových a ambulantních sociálních služeb Bobelovka. - Staníková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá přípravou klientů s mentální retardací na přechod do chráněného bydlení. V teoretické části práce vymezuji pojem mentální retardace, klasifikuji jednotlivé stupně mentálního postižení a přibližuji společenské aspekty tohoto handicapu. Popisuji systém sociální péče v České republice a dále se zaměřuji na otázku chráněného bydlení vymezuji tento pojem, popisuji typy bydlení, cíle a finanční stránku této služby. V závěru teoretické části představuji Centrum pobytových a ambulantních sociálních služeb Bobelovka. V praktické části mapuji zkušenosti CPASS Bobelovka s přípravou klientů na chráněné bydlení. Provádím kvalitativní výzkum, jehož cílem je zjistit, zda lze klienty s mentální retardací na přechod do chráněného bydlení připravit a jaké podmínky je třeba pro tuto přípravu vytvořit. Na konci praktické části předkládám shrnutí výzkumného šetření a interpretaci výsledků.
Note to preparation for sheltered housing of clients with mantal handicap in centre of residential and ambulatory social services Bobelovka.
Keywords: mentální postižení; sociální služby; chráněné bydlení; CPASS Bobelovka; intellectual disability; mental retardation; social services; sheltered housing; CPASS Bobelovka