Problematika prezentace nového lexika v současných učebnicích anglického jazyka pro české střední školy. - Kroniková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem diplomové práce je Problematika prezentace nového lexika v současných učebnicích anglického jazyka pro české střední školy. Cílem teoretické části je využitím odborné literatury popsat možnosti prezentace slovní zásoby při výuce anglického jazyka. Výuku slovní zásoby zvažujeme v rámci současného komunikativního přístupu, dle kterého jsou koncipované současné učebnice anglického jazyka. Dále v teoretické části shrnujeme očekávané výstupy pro vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace vzdělávací obor Cizí jazyk a uvádíme tematické okruhy slovní zásoby dle SERR při výuce anglického jazyka pro střední školy. Výstupem práce je analýza současných učebnic anglického jazyka určených pro střední školy. Cílem praktické části je poskytnout souhrnný počet výskytů prezentací nového lexika v daných učebnicích a uvést způsoby prezentací nového lexika, které se v učebnicích vyskytují. Pro případné nedostatky v učebnicích při prezentacích nového lexika navrhneme sadu vlastních aktivit.
The Issue of Presenting New Lexis in Contemporary English Language Textbooks for Czech Secondary Schools.
Keywords: Slovní zásoba; výuka; prezentace; učebnice; anglický jazyk.; Vocabulary; Methodology; Presentation; Textbooks; English Language.