PROBLEMATICKÉ ASPEKTY SPRÁVNÍHO TRESTÁNÍ V ŘÍZENÍ O NÁVRHOVÝCH PŘESTUPCÍCH - Procházková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá problematikou přestupků projednávaných na návrh, které vykazují některé znaky jevu domácího násilí. Teoretická část je věnována stručnému výkladu přestupkového práva, zejména pak procesu projednávání přestupků. Výzkumná část práce obsahuje analýzu návrhových přestupků v obcích s rozšířenou působností Libereckého kraje za rok 2009. Reflektuje postup správních orgánu před zahájením přestupkového řízení ve věci a problematiku s tím to spojenou. Dále se zabývá zjišťováním, do jaké míry jsou postižené osoby správním orgánem informováni o jiných možnostech pomoci v ''boji s domácím násilí'', a jak správní orgány postupují v případech, kdy v rodinách postižených osob žijí děti. V závěru práce je hodnoceno naplnění výzkumných cílů. Zjištěné skutečnosti poukazují na problematické aspekty správního trestání v řízení o návrhových přestupcích a dávají podnět k diskusi nad možnými způsoby řešení dané problematiky.
Problematic Aspects of the Administrative Sentencing in Proceeding with Proposed Offences
Keywords: přestupky (přestupky projednávané z úřední povinnosti; přestupky projednávané na návrh); domácí násilí; osoby blízké; správní orgán; offences (offences negotiated over official duty; offences negotiated over a proposal); domestic violence; close subjects; administrative body