Inspirace z díla F. M. Dostojevského pro výchovu - Čermák, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá filosofií výchovy jako takovou a přínosem, jaký měla díla F. M. Dostojevského pro daný obor. Objasňuje, jaké události měly zásadní význam na tvorbu autora. Teoreticky řeší, které prvky se v dílech opakují, jaký je jejich specifický význam a jak zapadají do kontextu. Upozorňuje na sociální experimenty, které Dostojevský se svými hrdiny provádí. Všímá si, k čemu takové sociální experimenty vedou. Na základě popsaných osudů se snaží stanovit body, které by si měl po přečtení Dostojevského románů čtenář uvědomit a obohatit jimi svoje pedagogické postoje.
Inspiration from the works of F. Dostoyevsky for Education
Keywords: Dostojevský; filosofie výchovy; Idiot; Bratři Karamazovi; Běsi; Zločin a trest; Zápisky z podzemí; rozbor děl; Fyodor Dostoyevsky; Philosophy od Education; The Idiot; The Brothers Karamazov; Demons; Crime and Punishment; Notes from Underground; analysis works