Využití Operačního programu Doprava pro rozvoj silniční infrastruktury v České republice na příkladu Středočeského kraje - Vacek, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem diplomové práce jsou Strukturální fondy tvořené Evropskou unií, zejména k potlačení disparit mezi regiony. Konkrétně je práce zaměřená na operační program Doprava, který je finančně nejnáročnější a jednotlivé zpracované projekty jdou do miliardových hodnot. Hlavním cílem je objasnění problematiky Strukturálních fondů v oblasti dopravy a jejich možného využití. V závěru jsou zodpovězené zvolené hypotézy z nichž bych zmínil alespoň jednu, jestli se čerpání Strukturálních fondů promítá do kvality českých silnic? Jedna stránka věci je, zda je čerpání efektivní a jestli bychom nepostavili z celkové sumy větší množství infrastruktury. Zkusme si promítnout, že by nebyla možnost čerpání Strukturálních fondů, jestli bychom měli například dálnici D8, asi nikoliv tolik nových kilometrů, proto lze potvrdit, že investice realizované prostřednictvím Strukturálních fondů přispěli ke kvalitě českých silnic.
The application of the Transport Operational Programme for the development of road infrastructure in the Czech Republic based on the example of the Central Bohemian Region
Keywords: Operační program Doprava; Strukturální fondy Evropské unie; Structural founds; The Operational Programme of the transport