Vliv sportovního klubu na rozvoj regionu - Fiktusová, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá vlivem sportovních klubů na rozvoj regionu Jihočeský kraj. Úkolem práce je determinovat a analyzovat vlivy sportovních aktivit na rozvoj regionu a následně navrhnout opatření vedoucí ke zlepšení stávajícího stavu. V teoretické části diplomové práce jsou vymezeny základní pojmy z oblasti regionálního rozvoje, jako například region, regionální rozvoj či regionální politika. Dále se teoretická část zabývá oblastí sportu, včetně jeho vztahu k rozvoji regionu. Praktická část zkoumá, jakými faktory a v jakých oblastech můžou sportovní kluby přispět k regionálnímu rozvoji. Práce dále zkoumá statistiku sportu, vývoj členské základny a počtu sportovních klubů. Následně jsou kvantitativní analýzou vyhodnocovány ekonomické dopady sportovních klubů na region. Jedním výstupem této práce je určení možných vlivů sportu na regionální rozvoj a jejich následná kvantitativní analýza. Dalším výstupem je vyhodnocení průzkumu sportovních klubů v Jihočeském kraji z hlediska současného stavu sportovních klubů v jednotlivých velikostních skupinách obcí. Závěr praktické části obsahuje vyhodnocení analýzy vlivů a průzkumu sportovních klubů.
The influence of the sports club on the development of the region
Keywords: region; rozvoj; regionální rozvoj; ekonomický rozvoj; sport; sportovní kluby; dopady; dopad sportu; Jihočeský kraj; korelační analýza; sport pro rozvoj; region; development; regional development; economic development; sport; sports clubs; impacts; impact of sport; South Bohemia region; correlation analysis; sport for development