Názory generace 40+ na surogátní mateřství - Chlastáková, Anna (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá surogátním mateřstvím. Konkrétně je práce zaměřena na samotný pojem surogátní mateřství, možné druhy surogátního mateřství, surogátní matku a celý proces osvojení dítěte včetně samotného začátku celého procesu, a tedy asistovanou reprodukci. Cílem práce bylo zmapovat názory generace 40+. Práce je rozdělena na dvě části, a to na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části se práce zabývá obecnými pojmy, které se týkají surogátního mateřství, tedy formami surogátního mateřství, surogátní matkou, surogační smlouvou, legislativou a osvojením, ale také asistovanou reprodukcí. Neméně důležitou teoretickou částí je kapitola věnovaná etice surogáního mateřství a psychologickým aspektům, které jsou spjaté s touto tématikou. V praktické části byl proveden kvantitativní výzkum, jehož cílem bylo zjistit názory a povědomí o surogátním mateřství, včetně postojů respondentů k této problematice. Pro vypracování praktické části bakalářské práce byla použita strategie kvantitativního výzkumu, metodou dotazování, technikou vlastního dotazníku. Pro praktickou část byly stanoveny dvě výzkumné hypotézy. Výzkumná data byla sepsána a poté vyhodnocena v programu SPSS. Z výsledků výzkumu vyplývá, že ženy jsou skutečně více nakloněni metodě surogátního mateřství než muži. Muži naopak od žen uvádějí, že jde o obchod s lidmi. Také si nedokáží představit za surogátní matku kamarádku nebo známou. Ženy jsou toho názoru, že hlavní motivací ženy stát se náhradní matkou je pomocí jinému páru, ale muži stojí za názorem, že motivace stát se náhradní matkou plyne z nepříznivé životní situace ženy. Zmapování názorů na tuto problematiku ukazuje citlivost tohoto tématu, ale přesto je nutné se touto problematikou zabývat.
Opinions of the 40+ generation on surrogate motherhood
Keywords: Surogátní mateřství; Surogátní matka; Osvojení; Asistovaná reprodukce