Analýza obchodu papoušků chráněných konvencí CITES mezi EU a třetími zeměmi - Jurdáková, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce se zabývá mezinárodním obchodem s druhy papoušků zařazených v přílohách úmluvy CITES mezi Evropskou unií a třetími zeměmi. Obchod jsem zpracovala za období od roku 2004 do roku 2010, k čemuž jsem jako hlavní zdroj využila výroční zprávy CITES EU. Základem vyhodnocení je rozdělení obchodu na dovoz a vývoz. V rámci těchto dvou kategorií jsou dále zpracovány početní charakteristiky obchodovaných exemplářů. Na základě analýzy obchodu s papoušky jsou rovněž identifikovány hlavní země dovozu a vývozu, původ a účel dovozu a vývozu exemplářů. Dále jsou statisticky vyhodnoceny trendy obchodu. Bylo zjištěno, že trend dovozu exemplářů papoušků do EU během zmíněného období klesal, trend v letech 2006-2010 však mírně stoupal. Trend vývozu exemplářů papoušků z EU stoupal.
Analysis of the trade of parrots protected by CITES convention between EU and third countries
Keywords: mezinárodní obchod; CITES; papoušci; dovoz; vývoz; ohrožené druhy; international trade; CITES; prrots; import; export; endangered species