Zdice - výsledky záchranného archeologického výzkumu knovízské kultury - Šitner, Marek (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce prezentuje epochy výsledky záchranného výzkumu sídliště z mladší doby bronzové na katastru obce Zdice v okrese Beroun. Detailní analýza keramického nálezového fondu poskytuje podklady pro dataci lokality a definování celků v celkové kompozici sídliště. Pozornost je rovněž věnována problematice sídlištních pohřbů v epoše popelnicových polí.
Zdice - results of the excavation of a Knovíz culture settlement
Keywords: Zdice; mladší doba bronzová; knovízská kultura; rovinné sídliště; keramika; sídlištní pohřby; Zdice; Urnfield culture; Knovíz culture; open settlement; pottery; settlement burials