Větřní - vybrané problémy a návrh pedagogického řešení - Vančura, Jakub (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se věnuje životu ve Větřní, což je malé jihočeské město s poměrně špatnou pověstí. Práce je rozdělena do tří základních částí. V úvodu autor stanovuje výzkumnou hypotézu, o jejíž ověření se následně snaží, a popisuje cíle práce společně s plánovanými metodami. První část je teoretická. Jejím úkolem je seznámení čtenáře s danou lokalitou a s vybranými problémy. Druhou část tvoří samotný výzkum. Autor se dostává do Větřní, kde se prostřednictvím kvalitativního výzkumu (metodou polostrukturovaného rozhovoru) pokouší zmapovat život zdejšího obyvatelstva. Dojde k oslovení různých expertů, ale i běžných místních obyvatel. V důsledku zkoumání dojde k potvrzení nebo vyvrácení stanovené hypotézy. Následuje třetí část, která je zaměřena pedagogicky. V rámci této části se autor pokouší sestavit metodologii pro učitele výchovy k občanství na 2. stupni základní školy, který by se snažil reagovat na některé zdejší problémy a chtěl situaci zlepšit. Cílem je pokusit se tuto metodologii sestavit tak, aby její užití mohlo vést ke snížení dopadů vybraných problémů. Postup lze použít i ve srovnatelných lokalitách s obdobnými problémy.
Větřní - selected problems and a proposal of a pedagogical solution
Keywords: sociální vyloučení; pedagogický problém; závislosti; alkohol; drogy; dluhy; exekuce; social exclusion; pedagogical problem; addictions; alcohol; drugs; debts; execution