Meningokoková meningitida z pohledu sestry i pacienta - Horáková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje problematice meningokokové meningitidy, ve které se zaměřujeme na sestry i na pacienty, kteří meningokokovou meningitidu prodělali. Cílem práce bylo zmapovat meningokokovou meningitidu z pohledu sestry i pacienta. Pro naplnění cíle nám byly nápomocny následující tři výzkumné otázky a dvě stanovené hypotézy: Jaká pozitiva vnímal pacient při realizaci ošetřovatelské péče? Jaká negativa vnímal pacient při realizaci ošetřovatelské péče? Do jaké míry pacientovi změnila meningokoková meningitida život? Orientace sester v problematice ošetřovatelské péče o pacienta s meningokokovou meningitidou se liší dle délky praxe. Orientace sester v problematice ošetřovatelské péče o pacienta s meningokokovou meningitidou se liší dle vzdělání. K realizaci výzkumného šetření jsme využili kombinaci kvalitativního a kvantitativního výzkumného šetření. Kvalitativní výzkum byl proveden formou polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 5 pacientů, kteří prodělali meningokokovou meningitidu. Kvantitativní výzkumné šetření probíhalo pomocí nestandardizovaných dotazníků, výzkumný vzorek tvořilo 102 sester. Výsledky kvalitativního výzkumného šetření naznačily, že dotazovaní pacienti vnímali pozitivně přátelský a partnerský přístup sester, efektivní komunikaci a podávání informací a podporu při zvládání bolesti. Sestry pacientům také pomohli překonat strach z lumbální punkce a mnohdy i stud, například při nutnosti vyprazdňování na lůžku nebo provádění hygieny. Jako negativa dotazování pacienti uváděli ve většině případů samotnou hospitalizaci na JIP, kde nejhůře snášeli vyprazdňování na lůžku. Dále si stěžovali na klidový režim po provedení lumbální punkce. Změnu života po prodělání meningokokové meningitidy ve smyslu trvalých následků uvedla jen jedna dotazovaná pacientka, která se potýká s extrémní únavou, s poruchami krátkodobé paměti a občas ji trápí potíže s orientací v prostoru. Získaná data z kvantitativního výzkumu byla zpracována a vyhodnocena statistikem. První hypotéza byla potvrzena, druhou hypotézu nelze potvrdit. Znamená to tedy, že orientace sester v problematice ošetřovatelské péče o pacienta s meningokokovou meningitidou se liší dle délky praxe, ale neliší se dle úrovně vzdělání.
Meningococcal meningitis from the viewpoint of both the nurse and the patient
Keywords: Meningokoková meningitida; pacient; sestra; ošetřovatelská péče; Meningococcal meningitis; patient; nurse; nursing care