Je tzv. na sebe zaměřené chování univerzálním měřítkem stresu u primátů? - Trčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2022)
Předpoklad, že na sebe zaměřené chování je důsledek stresové situace, je podpořen v mnoha studiích. Zhodnotila jsem všechny dostupné studie, využívající různé metody výzkumu napříč taxony primátu. Dále byly zhodnoceny faktory, které mohou na sebe zaměřené chování ovlivnit.
Is self-directed behavior a universal measure of stress in primates?
Keywords: na sebe zaměřené chování; primáti; stres; chování; duševní nepohoda; úzkost; self-directed behavior; primates; stress; behavior; mental discomfort; anxiety